Meteen naar de inhoud

Jan Arends

Prefab bouwen met staalframe neemt vlucht
In Klazienaveen staat de fabriek van ATLANTA MBS, waar prefab bouwconstructies worden gemaakt met een ijzersterk staalframe als basis.
Bouwen met een staalframe combineert het open karakter van bouwen met hout en de sterkte van beton tot een constructie die superlicht en ijzersterk is. Dennis en Jeroen Arends van ATLANTA MBS vertellen: ,,Er rollen iedere week complete woningen uit onze fabriek in Klazienaveen. Deze worden overal in Nederland geplaatst. Het prefab bouwen van huizen neemt dan ook een grote vlucht. Er is steeds minder geschoold bouwpersoneel te vinden en de druk op de bouw vanuit de overheid om de CO2 uitstoot te verminderen wordt steeds groter. Dan is het een logische stap om te kiezen voor prefab en het gebruik van andere materialen dan steen en beton. Prefab bouwen heeft veel voordelen. Alle constructiedelen van de woningen, binnen- en buitenwanden, vloeren en daken bijvoorbeeld, komen gereed uit de fabriek. ,,Een huis bouwen gaat zo aanmerkelijk sneller en is veel maatvaster. Dat laatste is vooral van belang, omdat daardoor alle bouwdelen goed op elkaar aansluiten. En dat is dan weer erg goed voor de luchtdichting. Een luchtdichte woning verliest praktisch geen energie bij zowel verwarmen als koelen. En dit heeft weer een gunstig effect op de installaties, die veel minder hard hoeven te werken”.
 
 
In 2006 startten Jan en Dennis Arends samen met een andere partner een productiebedrijf voor staalframe elementen. Deze organisatie schaft CNC machines aan voor het produceren van bouwelementen met een staalframe als basis. De producten worden uitsluitend in de noordelijke regio’s geleverd aan participerende aannemers. Na 4 jaar productie valt door de (bouw)- crisis het doek, maar de kennis van het verkopen en bouwen met staalframe is opgedaan.
Jan en Dennis Arends gaan met de opgedane ervaring en kennis verder met verkoop en engineering als bedrijfsonderdelen. Geproduceerd word bij bedrijven elders in Europa, die met hetzelfde machinepark van Framecad werken. De stalen elementen worden op de bouwplaats door regionale partijen opgebouwd en afgewerkt. Ondertussen word vanuit de bouwmarkt de vraag naar complete bouwelementen inclusief al dan niet constructieve plaat steeds groter. Het blijkt erg lastig om dit vanuit het buitenland te organiseren, te hoge kosten voor transport en logistiek kostbaar daardoor word in 2019 besloten om het produceren weer zelf ter hand te nemen.
 
Gestart word in een hal nabij de kantoren met het in elkaar zetten van de profielen en beplaten van de frames. Na een periode blijkt dit model interessant en word definitief besloten om ook de volgende stap te zetten: het weer zelf produceren van de profielen en gaat het bedrijf over tot aanschaf van CNC machines. Daarvoor wordt een grotere productiehal betrokken voor een periode van 4 jaar. Zoon Jeroen Arends is inmiddels toegetreden als productieleider en organiseert dat deel aslmede de bouwlogistiek.
In 2006 is gestart met bedienen van de Noordelijke markt, die echter instort als gevolg van de crises en het aanmerken van die gebieden als krimpregio’s, waarna na de herstart in 2010 wordt besloten om dat deel van het land te gaan bedienen waar nog wel wordt gebouwd, de randstad. Er wordt een dekkend netwerk aan architecten en aannemers opgebouwd, die de klanten bedienen en de complete projecten bouwen, deze situatie duurt tot heden voort en is inmiddels ook in de hele onderste helft van ons land dekkend.
Met de komst van de machines en het productiebedrijf in het Noorden alsmede het hebben van een aardbevingsbestendig bouwsysteem wordt ook de Noordelijke markt weer bediend. Er wordt samen met een regionale aannemer een serie woningen gebouwd en dat smaakt naar meer, Tevens wordt net als in de rest van land weer de vrijesector in het Noorden gezocht, gevonden en bediend.. De producten die worden geleverd kunnen worden gerekend tot kwalitatief het hoogste niveau, de zogenaamde betere (passief) bouw. En in de vrije sector is de vraag naar kwalitatief hoogwaardige bouw het grootst. Gezocht wordt naar een noordelijk bouwbedrijf om samen mee op te trekken – zoals ook plaats vindt in andere delen van het land. Als deze niet wordt gevonden valt het besluit om zelf een bouwbedrijf op te starten (METEOR BV). Er worden mensen aangetrokken om dat bedrijf te runnen: projectleiding, werkvoorbereiding en uitvoerend personeel. Daarnaast wordt ook besloten om een eigen montageploeg voor het opbouwen van de casco’s op zetten en anno nu zijn dat er meerdere. Opzet is om zoveel onafhankelijk van andere marktpartijen te opereren. Het bestand aan het inmiddels behoorlijke gegroeide productiepersoneel wordt opgeleid tot universele medewerkers die zowel in productie als op de bouwplaats kunnen opereren. De hoog-genoteerde eigen websites zorgen voor voldoende aanvoer van projecten voor het eigen bouwbedrijf en daarmee is een aanmerkelijk deel van de beschikbare productie te vullen en zo wordt het risico meer verspreid.
Naar aanleiding van de samenwerking met een aannemer voor de seriematige bouw is besloten dit meer te gaan doen. Voor deze toekomstige Jointventures is een nieuwe tak opgericht die zich anno nu bezig houd met projectontwikkeling. Deze tak levert ook weer productie voor ATLANTA BV.   
Binnen Bouwend Nederland is de naam en het werk van ATLANTA MBS inmiddels bekend en zijn er enkele grotere werken ( met veel daarbinnen veel staalframeproducten) in opdracht en wordt het 3e standbeen binnen de groep.
 
 
 
 
 
 

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe projecten en laatste ontwikkelingen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!