Ga naar de inhoud

Jan Arends

Jan Arends: Prefab bouwen met staalframe neemt vlucht

In Klazienaveen staat de fabriek van ATLANTA MBS, waar prefab bouwconstructies worden gemaakt met een ijzersterk staalframe als basis.

Bouwen met een staalframe combineert het open karakter van bouwen met hout en de sterkte van beton tot een constructie die superlicht en ijzersterk is. Dennis en Jan Arends van ATLANTA MBS vertellen: ,,Er rollen iedere week complete woningen uit onze fabriek in Klazienaveen. Deze worden overal in Nederland geplaatst. Het prefab bouwen van huizen neemt dan ook een grote vlucht. Het is steeds lastiger om geschoold bouwpersoneel te vinden en de druk op de bouw vanuit de overheid om de CO2 uitstoot te verminderen wordt steeds groter. Dan is het een logische stap om te kiezen voor prefab en het gebruik van andere materialen dan steen en beton.” Prefab bouwen heeft veel voordelen. Alle constructiedelen van de woningen, binnen- en buitenwanden, vloeren en daken komen gereed uit de fabriek. Jan Arends zegt hierover: ,,Een huis bouwen gaat zo aanmerkelijk sneller en is veel maatvaster. Dat laatste is vooral van belang, omdat daardoor alle bouwdelen goed op elkaar aansluiten. En dat is dan weer erg goed voor de luchtdichting. Een luchtdichte woning verliest praktisch geen energie bij zowel verwarmen als koelen. Dit heeft weer een gunstig effect op de installaties, die veel minder hard hoeven te werken.”

Productiebedrijf voor staalframe elementen

In 2006 startten Dennis en Jan Arends samen met een andere partner een productiebedrijf voor staalframe elementen. Deze organisatie schaft CNC machines aan voor het produceren van bouwelementen met een staalframe als basis. De producten worden uitsluitend in de noordelijke regio’s geleverd aan participerende aannemers. Na vier jaar productie valt door de (bouw)- crisis het doek. Maar, de kennis van het verkopen en bouwen met staalframe is reeds opgedaan. Dennis en Jan Arends gaan met de opgedane ervaring en kennis verder met de verkoop en engineering als bedrijfsonderdelen. Er wordt bij bedrijven elders in Europa geproduceerd die met hetzelfde machinepark van Framecad werken. De stalen elementen worden op de bouwplaats door regionale partijen opgebouwd en afgewerkt. Ondertussen wordt vanuit de bouwmarkt de vraag naar complete bouwelementen, inclusief de constructieve plaat steeds groter. Echter blijkt het erg lastig om dit vanuit het buitenland te organiseren. Er zijn hoge kosten voor transport en de logistiek is kostbaar. Om deze reden wordt in het jaar 2019 besloten om de productie weer zelf in handen te nemen.

Eigen productie

Er wordt vlakbij de kantoren in een hal gestart met het in elkaar zetten van de profielen en het beplaten van de frames. Na een periode blijkt dit model interessant en wordt definitief besloten om ook de volgende stap te zetten. Jan Arends: ,,Door het zelf produceren van de profielen gaat het bedrijf over tot aanschaf van CNC machines. Daarvoor wordt een grotere productiehal betrokken voor een periode van vier jaar.” Zoon Jeroen Arends is inmiddels toegetreden als productieleider en organiseert dat deel alsmede de bouwlogistiek.

Actief in heel Nederland

In 2006 is Atlanta MBS gestart met bedienen van de markt in het Noorden van Nederland. Echter stort de markt volledig in als gevolg van de crisis en het aanmerken van die gebieden als krimpregio’s. Na de herstart in 2010 wordt besloten om dat deel van het land te gaan bedienen waar nog wel wordt gebouwd, namelijk de randstad. Er wordt een breed netwerk aan architecten en aannemers opgebouwd. Vanuit dit netwerk worden klanten bediend en complete projecten verzorgd. Met de komst van de machines en het productiebedrijf in het Noorden van het land en het hebben van een aardbevingsbestendig bouwsysteem, wordt ook de Noordelijke markt wederom bediend. Er wordt samen met een regionale aannemer een serie woningen gebouwd en dat smaakt naar meer. Tevens wordt net als in de rest van land weer naar de vrijesector in het Noorden gezocht, gevonden en bediend. Hedendaags beschikt Atlanta MBS over een landelijke dekking van een goed netwerk.

Aanvoer van projecten

Volgens Jan Arends zorgen de hoog-genoteerde eigen websites voor voldoende aanvoer van projecten voor het eigen bouwbedrijf. ,,Door online zichtbaar te zijn is een aanmerkelijk deel van de beschikbare productie te vullen. Op deze manier wordt het risico meer verspreid. Naar aanleiding van de samenwerking met een aannemer voor de seriematige bouw, is besloten dit meer te gaan doen.” Voor de toekomstige Jointventures is een nieuwe tak opgericht die zich anno nu bezig houdt met projectontwikkeling. Deze tak levert ook weer productie voor ATLANTA BV.

Heeft u nog vragen, neem dan contact met ons op