Ga naar de inhoud

Staalframebouw in de rest van de wereld

Staalframebouw in de rest van de wereld (en waarom in Nederland ontwikkelingen in de bouw lijken stil te staan)

In Nederland en de landen rondom ons heen zijn beton en steen nog steeds de basisproducten waar bijna elke ontwerp- en bouwpartij naar kijkt bij het ontwerpen en bouwen van woningen en andere gebouwen. Om deze producten is een complete bouwbranche ontstaan waar veel mensen hun geld verdienen en veranderingen in deze branche worden altijd met argusogen bekeken en vaak worden innovaties gezien als bedreiging. Waarom eigenlijk? Niemand kan of wil daar een antwoord op geven maar in feite is het vrij simpel. Aan genoemde producten hangt een hele productieketen en daar spelen grote belangen niet in de laatste plaats economische belangen. De grote bouwpartijen in Nederland en erom heen zien allang dat er anders gebouwd moet en gaat worden. Het lijkt na lang aandringen, veel lobbyen en bespelen van de publieke media de houtskeletindustrie gelukt om het cordon van de producenten van massieve bouwmaterialen te doorbreken. Mede door de stikstof problematiek krijgen alternatieve producten meer kans zich verder te ontwikkelen. Door nadrukkelijk afstand te nemen van en niet meer te denken in bestaande traditionele bouwproducten en op een industriële manier naar bouwen te gaan kijken komen vanzelf andere producten in beeld.

Een interessant product is staalframe. Dit is een product welke lijkt op houtskelet doch nog veel meer die industriële manier van bouwen mogelijk maakt. Het is frappant om te zien hoe, over de hele wereld andere bouwsystemen en zo ook staalframebouw een razendsnelle ontwikkeling door maken. Ook in Nederland wordt het product, ook door de grotere bouwers als steeds meer interessant gezien. Naast ATLANTA MBS zijn er nog enkele producenten actief en de verwachting is dat dit in zeer snel tempo veel meer zullen gaan worden.

Onder ziet u filmpjes van over de hele wereld van projecten met staalframebouw. In het eerste filmpje ziet u gelijk hoe een moderne staalframefabriek opereert. De robots hebben hun intrede gedaan zoals dat ook bij ATLANTA MBS aanstaande is. 

Heeft u nog vragen, neem dan contact met ons op